
VAT od kawy i przekąsek dla klientów – czy można go odliczyć?
Przedsiębiorcy prowadzący działalność w Norwegii mogą odliczać VAT naliczony od zakupów związanych z działalnością podlegającą opodatkowaniu. Nie oznacza to jednak, że każda faktura dotycząca wydatków firmowych daje prawo do odliczenia podatku. Norweskie przepisy przewidują określone ograniczenia, w tym dotyczące kosztów serwowania jedzenia i napojów. Kiedy odliczenie VAT jest możliwe? Co do zasady, przedsiębiorstwo zarejestrowane w norweskim rejestrze VAT (Merverdiavgiftsregisteret) może odliczyć podatek naliczony od zakupów wykorzystywanych w opodatkowanej działalności. Dotyczy to między innymi materiałów, wyposażenia oraz innych towarów i usług niezbędnych do prowadzenia firmy, pod warunkiem spełnienia wymogów ustawowych i dokumentacyjnych. Odrębne zasady dotyczą jednak wydatków na serwowanie posiłków, napojów i poczęstunku. Dlaczego kawa i ciastka dla klientów nie dają prawa do odliczenia? Zgodnie z § 8-3 norweskiej ustawy o VAT (merverdiavgiftsloven) nie przysługuje prawo do odliczenia VAT naliczonego od kosztów serwowania (servering). Ograniczenie to może mieć zastosowanie również wtedy, gdy poczęstunek jest niewielki i stanowi jedynie element usługi głównej. Przykładem może być przewodnik, który podczas oprowadzania klientów serwuje kawę, herbatę, kakao, ciastka lub inne drobne przekąski. W takiej sytuacji poczęstunek nie stanowi odrębnej usługi gastronomicznej. Jest elementem usługi przewodnickiej. Pomimo związku wydatku z działalnością gospodarczą nie można odliczyć VAT od zakupionych produktów. Nie zmienia tego również fakt, że koszt poczęstunku został uwzględniony w cenie usługi głównej i nie jest osobno wykazywany na fakturze dla klienta. Co należy uwzględnić przy rozliczeniu? Przy ocenie prawa do odliczenia VAT istotne jest nie tylko to, czy zakup ma związek z działalnością firmy, ale również charakter poniesionego wydatku. W przypadku serwowania poczęstunku klientom należy uwzględnić ustawowe ograniczenie dotyczące odliczenia VAT. Samo włączenie kosztu do ceny świadczonej usługi nie powoduje automatycznie powstania prawa do odliczenia. Podstawa: § 8-3 norweskiej ustawy o VAT (merverdiavgiftsloven). Źródło: Sticos – doradca ds. VAT, 29.01.2026. Księgowość i podatki przy działalności w Norwegii W Topnor Regnskap AS stawiamy na indywidualne podejście, sprawną komunikację oraz praktyczne rozwiązania dopasowane do potrzeb przedsiębiorców. Nasze biuro księgowe w Norwegii wspiera firmy w bieżących obowiązkach księgowych i podatkowych, pomagając jednocześnie świadomie i bezpiecznie prowadzić działalność. Zapraszamy do kontaktu i współpracy. Topnor Regnskap AS – polskie autoryzowane biuro księgowe w Norwegii www.topnor.no post@topnor.no +47 939 82 173
