Przedsiębiorcy
prowadzący działalność w Norwegii mogą odliczać VAT naliczony od zakupów
związanych z działalnością podlegającą opodatkowaniu. Nie oznacza to jednak, że
każda faktura dotycząca wydatków firmowych daje prawo do odliczenia podatku.
Norweskie przepisy przewidują określone ograniczenia, w tym dotyczące kosztów
serwowania jedzenia i napojów.
Kiedy odliczenie VAT
jest możliwe?
Co do zasady,
przedsiębiorstwo zarejestrowane w norweskim rejestrze VAT (Merverdiavgiftsregisteret) może odliczyć podatek naliczony od
zakupów wykorzystywanych w opodatkowanej działalności. Dotyczy to między innymi
materiałów, wyposażenia oraz innych towarów i usług niezbędnych do prowadzenia
firmy, pod warunkiem spełnienia wymogów ustawowych i dokumentacyjnych.
Odrębne zasady
dotyczą jednak wydatków na serwowanie posiłków, napojów i poczęstunku.
Dlaczego kawa i
ciastka dla klientów nie dają prawa do odliczenia?
Zgodnie z § 8-3
norweskiej ustawy o VAT (merverdiavgiftsloven) nie przysługuje prawo do
odliczenia VAT naliczonego od kosztów serwowania (servering).
Ograniczenie to może
mieć zastosowanie również wtedy, gdy poczęstunek jest niewielki i stanowi jedynie
element usługi głównej. Przykładem może być przewodnik, który podczas
oprowadzania klientów serwuje kawę, herbatę, kakao, ciastka lub inne drobne
przekąski.
W takiej sytuacji
poczęstunek nie stanowi odrębnej usługi gastronomicznej. Jest elementem usługi
przewodnickiej. Pomimo związku wydatku z działalnością gospodarczą nie można
odliczyć VAT od zakupionych produktów.
Nie zmienia tego
również fakt, że koszt poczęstunku został uwzględniony w cenie usługi głównej i
nie jest osobno wykazywany na fakturze dla klienta.
Co należy uwzględnić
przy rozliczeniu?
Przy ocenie prawa do
odliczenia VAT istotne jest nie tylko to, czy zakup ma związek z działalnością
firmy, ale również charakter poniesionego wydatku.
W przypadku
serwowania poczęstunku klientom należy uwzględnić ustawowe ograniczenie
dotyczące odliczenia VAT. Samo włączenie kosztu do ceny świadczonej usługi nie
powoduje automatycznie powstania prawa do odliczenia.
Podstawa: § 8-3
norweskiej ustawy o VAT (merverdiavgiftsloven).
Źródło: Sticos – doradca ds. VAT, 29.01.2026.
Księgowość
i podatki przy działalności w Norwegii
W Topnor
Regnskap AS stawiamy na indywidualne podejście, sprawną komunikację oraz
praktyczne rozwiązania dopasowane do potrzeb przedsiębiorców. Nasze biuro
księgowe w Norwegii wspiera firmy w bieżących obowiązkach księgowych i
podatkowych, pomagając jednocześnie świadomie i bezpiecznie prowadzić
działalność. Zapraszamy do kontaktu i współpracy.
Topnor Regnskap AS – polskie autoryzowane biuro księgowe w Norwegii
post@topnor.no
+47 939 82 173


Leave A Comment